Jakie wyróżniamy rodzaje miesiarek do ciasta?

0
53

Miesiarki to urządzenia niezbędne w przemyśle piekarniczym. Pozwalają na sprawne wyrabianie różnych ciast. Tego typu sprzęt jest powszechnie wykorzystywany w piekarniach, cukierniach, pizzeriach oraz wszystkich punktach oferujących własne wypieki. Wybierając miesiarkę do swojego zakładu, powinieneś przede wszystkim wziąć pod uwagę ilość wyrabianego ciasta oraz jego rodzaj. Przedstawimy Ci dzisiaj najpopularniejsze rodzaje miesiarek.

Jak działają miesiarki spiralne?

Pierwszym z omówionych urządzeń będzie miesiarka spiralna. Ten typ urządzenia jest polecany przede wszystkim do małych i średnich lokali gastronomicznych. Miesiarki spiralne mają funkcję płynnej regulacji szybkości miesienia. To ważna funkcja, która pozwala na przygotowanie różnych rodzajów ciast. Miesiarka spiralna pracuje w trybie mieszania, ucierania i ugniatania ciasta. Wybierając miesiarkę spiralną, powinieneś wiedzieć, że występują one w wersjach o zróżnicowanej pojemności. Urządzenia małe mają średnią pojemność w przedziale 45-80 litrów. Na rynku dostępne są także miesiarki do ciasta o pojemności 120-250 litrów. Miesiarka spiralna może występować z opcją dzieży stałej lub wyjezdnej.

Miesiarki z dzieżą stałą umożliwiają dobór indywidualnej prędkości przygotowania ciasta. Ich największą zaletą jest równomierny proces wyrabiania ciasta. Co ciekawe równomierność jest zachowywana nawet przy niewielkiej ilości ciasta, która nie przekracza 5% objętości dzieży. Miesiarka spiralna jest wyposażona w rozwiązania, które wspomagają proces napowietrzania i spulchniania ciasta. Dużym atutem jest także relatywnie cicha i bardzo wydajna praca urządzenia. Wydajność i cichość udaje się zachować nawet podczas długotrwałej pracy urządzenia.

Miesiarki spiralne z dzieżą wyjezdną wykazują bardzo zbliżone cechy pod względem wydajności oraz kultury pracy. Główną różnicą jest większa pojemność miesiarek z dzieżą wyjezdną. Najbardziej popularne pojemności w tym typie urządzenia wynoszą 175-500 litrów. Kolejną różnicą jest możliwość swobodnego wysunięcia misy z ciastem. Jest to bardzo praktyczna funkcja, która ułatwia przekładanie ciasta do formy.

Jak działają miesiarki kątowe?

Miesiarki kątowe są przewrotnie określane mianem urządzeń do zadań specjalnych. Możesz je wykorzystać do przygotowania bardzo wymagających rodzajów ciasta. Główną cechą tego typu miesiarki jest mieszadło ustawione pod określonym kątem. Dzięki temu wyrabianie ciężkich mas jest dużo łatwiejsze. Odpowiednie ustawienie mieszadła pozwala napowietrzyć i spulchnić ciasto. Miesiarki kątowe również zapewniają cichą i wydajną pracę. Każde tego typu urządzenie ma tzw. falownik, który umożliwia płynną regulację prędkości pracy mieszadła. Pozwala to dopasować tryb pracy miesiarki do konkretnego typu ciasta.

Jak działają miesiarki z wymiennymi narzędziami?

Ostatnim typem urządzeń są miesiarki z wymiennymi narzędziami. Można je nazwać połączeniem ubijarki planetarnej z miesiarką spiralną. Dzięki wymiennym narzędziom roboczym możliwe jest miesienie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie ciasta na gładką masę. Miesiarki do ciasta z wymiennymi narzędziami pozwalają również na rozcieranie masła czy marmolady. Ten rodzaj miesiarki jest dedykowany dla lokali, które w trakcie pracy wykorzystują różne techniki wyrabiania ciasta.

Wiesz już jakiej miesiarki potrzebujesz? Jeśli jeszcze nie jesteś zdecydowany, to zajrzyj na stronę ibis.net.pl. Znajdziesz tam duży wybór miesiarek. Firma Ibis oferuje także szeroki wybór profesjonalnych maszyn piekarniczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here